top of page
Log DOM PANEL - copie.jpg

Het domein

De geschiedenis van het landgoed

L'Ardoisière La Plet

IMG_1738.JPG.jpg

Een beetje geschiedenis…

 

In de Middeleeuwen was de plaats genaamd "Laplet", een gepelde heuvel verwijderd van het dorp. De bewoners vreesden deze plaats die de "Mont d'Alle" werd genoemd, omdat het de plaats van de heksensabbat zou zijn.

 

De Ardoisière "Laplet" is een voormalige leisteenwinningsfabriek die sinds het begin van de 20e eeuw niet meer in bedrijf is.

Het oorspronkelijke gebouw dateert waarschijnlijk uit de 17e eeuw, wanneer de exploitatie van de leisteengroeve "LaPlet" in Alle-sur-Semois wordt bevestigd.

 

Het ensemble bestond uit het hoofdgebouw, administratieve gebouwen, tegenwoordig "Escaille", waarschijnlijk van een recentere constructie, van een kleiner bedrijf dat in verbinding staat met Laplet, een paar meter verderop.

Het reclamepaneel voor de leisteengroeve van Laplet in volle werking in de 19e eeuw.

 

Links van het gebouw eindigden de bogen waar de rails van de wagons die door de stoommachine uit de kelder omhoog werden gehaald, die verankerd was op een sokkel van leisteenblokken in het hart van het gebouw.

Op de bodem van de grond, vormend een "L", de splijtworkshops.

Rechts gaat de overdekte oprit naar de waterpompen

ardoisebram-10.jpg

Tegenwoordig staat het doolhof van galerijen die door de kelder van het landgoed lopen onder water, de natuur heeft haar rechten teruggenomen. Maar met een beetje geluk kom je de ene of de andere ontdekkingsreiziger tegen die graag in het hart van de Ardoisière-mijn duikt.

Het zwembad

Een zwembad uit de jaren 70, volledig door ons gerenoveerd, grote erkers om te genieten van het uitzicht op de Ardennen, en prachtige gekleurde lampjes om in het water rond te spetteren.

Het 17 m lange en 5 brede zwembad  wordt begrensd door een fresco dat ons is nagelaten door een illustere kunstenaar, een getuigenis van het rijke verleden en vol geschiedenis van het landgoed van Ardoisière.

Activiteiten

Het hele jaar door het verwarmde zwembad ingaan, in alle veiligheid op een skelter of elektrische scooter rijden, dat zijn de belangrijkste troeven van het domein.

Op het grasveld voor de suites worden voetbal- en sluiterwedstrijden gehouden.

Het nabijgelegen bos en de oevers van de Semois nodigen wandelaars en wandelaars uit om de vele gemarkeerde paden voor ervaren of beginners te volgen.

 

In de ontspanningsruimte zijn aparte ruimtes ingericht die uitnodigen om bijvoorbeeld bij het vuur onder de sterrenhemel te kijken.

Dieren

In deze groene omgeving waar naaldhout, lommerrijke bomen, struiken en wilde bessen elkaar vrij afwisselen, worden hier grotendeels hanen en kippen geboren, maar ook drie katten, twee teven, twee ezels, Paloma en Fleur en twee ezels, Anatole en Archibald. Vogels, eekhoorns, knaagdieren en kleine roofvogels hebben ook hun intrek genomen in de Compagnie des Bois.

Deze kleine wereld krijgt de juiste voeding voor hun volledige ontwikkeling.

bottom of page