top of page
°CDB LOGO 2023-VideNoir`.png

Het Domein

De geschiedenis van het landgoed

L'Ardoisière La Plet

IMG_1738.JPG.jpg

Een beetje geschiedenis…

 

In de Middeleeuwen was de plaats genaamd "Laplet", een gepelde heuvel verwijderd van het dorp. De bewoners vreesden deze plaats die de "Mont d'Alle" werd genoemd, omdat het de plaats van de heksensabbat zou zijn.

 

De Ardoisière "Laplet" is een voormalige leisteenwinningsfabriek die sinds het begin van de 20e eeuw niet meer in bedrijf is.

Het oorspronkelijke gebouw dateert waarschijnlijk uit de 17e eeuw, wanneer de exploitatie van de leisteengroeve "LaPlet" in Alle-sur-Semois wordt bevestigd.

 

Het ensemble bestond uit het hoofdgebouw, administratieve gebouwen, tegenwoordig "Escaille", waarschijnlijk van een recentere constructie, van een kleiner bedrijf dat in verbinding staat met Laplet, een paar meter verderop.

Het reclamepaneel voor de leisteengroeve van Laplet in volle werking in de 19e eeuw.

 

Links van het gebouw eindigden de bogen waar de rails van de wagons die door de stoommachine uit de kelder omhoog werden gehaald, die verankerd was op een sokkel van leisteenblokken in het hart van het gebouw.

Op de bodem van de grond, vormend een "L", de splijtworkshops.

Rechts gaat de overdekte oprit naar de waterpompen

ardoisebram-10.jpg

Tegenwoordig staat het doolhof van galerijen die door de kelder van het landgoed lopen onder water, de natuur heeft haar rechten teruggenomen. Maar met een beetje geluk kom je de ene of de andere ontdekkingsreiziger tegen die graag in het hart van de Ardoisière-mijn duikt.

bottom of page